Welcome to חדשות77   Click to listen highlighted text! Welcome to חדשות77

מאחורי הקלעים של הסכם הגג – מה לא מספרים לנו

מאחורי הקלעים של הסכם הגג – מה לא מספרים לנו

מה שחשוב לדעת

הסכמי הגג, שהוצגו כפתרון למשבר הדיור בישראל, מסתירים מאחוריהם בעיות מהותיות: תשתיות חסרות, חוסר בתכנון ארוך טווח, ונטל כלכלי עצום על הרשויות המקומיות. למרות ההבטחות הגדולות, מחירי הדיור לא ירדו משמעותית, והנהנים העיקריים הם היזמים והקבלנים ולא הציבור הרחב.

הסכמי הגג בישראל מוצגים לציבור כפתרון קסם למשבר הדיור המתמשך. "בנייה מואצת של אלפי יחידות דיור", "פיתוח תשתיות", "הוזלת מחירי הדיור" – כל אלה הן סיסמאות שנשמעות היטב במסדרונות אתר חדשות 77 ובכלי התקשורת. אך מה באמת מסתתר מאחורי המספרים המרשימים והפרסומים החגיגיים? האם הסכמי הגג באמת פותרים את בעיית הדיור בישראל או שמא יוצרים בעיות חדשות ומסוכנות יותר בטווח הארוך?

במאמר זה נחשוף את האמת העירומה מאחורי הסכמי הגג, ננתח את ההשלכות האמיתיות שלהם על שוק הדיור, הרשויות המקומיות והאזרחים, ונציע מבט מעמיק על האלטרנטיבות האפשריות. טורים ודעות – כל החדשות, הסיפורים והעדכונים באתר שלנו מביאים לכם את המידע שלא תמצאו במקומות אחרים.

מהם הסכמי גג ומדוע הם נוצרו?

הסכמי הגג הם הסכמים אסטרטגיים שנחתמים בין רשויות מקומיות לבין מדינת ישראל, כאשר המטרה המוצהרת היא להאיץ את בניית יחידות הדיור ולפתור את משבר הדיור. במסגרת ההסכמים, המדינה מתחייבת להעביר תקציבים משמעותיים לרשויות המקומיות עבור פיתוח תשתיות, מבני ציבור ומוסדות חינוך, ובתמורה הרשויות מתחייבות לקדם תוכניות בנייה בהיקפים גדולים ולהסיר חסמים בירוקרטיים.

הסכמי הגג הראשונים נחתמו בשנת 2014, בתקופה בה מחירי הדיור הגיעו לשיאים חדשים ומשבר הדיור הפך לנושא מרכזי בשיח הציבורי. הממשלה, שנקלעה ללחץ ציבורי גובר, חיפשה פתרון מהיר ונראה לעין שיוכל לספק מענה למצוקת הדיור. הסכמי הגג נראו כפתרון אידיאלי – הם אפשרו לממשלה להציג תוכניות גרנדיוזיות לבניית עשרות אלפי יחידות דיור, וסיפקו פתרון לחשש המרכזי של הרשויות המקומיות מפני הגדלת היצע הדיור: המימון של התשתיות הנלוות.

נתונים חשובים

  • עד היום נחתמו הסכמי גג עם 35 רשויות מקומיות בישראל
  • התחייבות כוללת לבניית כ-280,000 יחידות דיור
  • תקציב מוערך של כ-40 מיליארד שקלים לפיתוח תשתיות
  • מאז תחילת התוכנית, מחירי הדיור עלו בכ-50% בממוצע ארצי
  • רק כ-30% מיחידות הדיור המתוכננות בהסכמי הגג אכן נבנו בפועל

אך כפי שנראה בהמשך, המציאות מורכבת הרבה יותר מההבטחות, והתוצאות בשטח רחוקות מאוד מהיעדים שהוצבו. אתר ntoto77 מביא לכם את הניתוח המעמיק ביותר של הפער בין ההבטחות למציאות.

הבעיות המובנות בהסכמי הגג

למרות ההבטחות המפתות, הסכמי הגג סובלים מבעיות מובנות רבות שמגבילות את יעילותם ואף יוצרות בעיות חדשות:

1. תכנון לקוי של תשתיות תחבורה

אחת הבעיות הבולטות ביותר בהסכמי הגג היא התכנון הלקוי של תשתיות התחבורה. בעוד שההסכמים מתמקדים בבניית יחידות דיור, התכנון התחבורתי שמלווה אותם מבוסס לרוב על הרחבת כבישים קיימים, ללא ראייה מערכתית של צרכי התחבורה באזור. התוצאה: שכונות חדשות נבנות ללא פתרונות תחבורה ציבורית יעילים, והתושבים נאלצים להסתמך על רכבים פרטיים, מה שמחמיר את הפקקים ומוביל לירידה באיכות החיים.

לדוגמה, בעיר מודיעין, שהייתה בין הראשונות לחתום על הסכם גג, התושבים בשכונות החדשות מדווחים על פקקי תנועה בלתי נסבלים בשעות הבוקר והערב. התשתית התחבורתית לא הותאמה לגידול המשמעותי באוכלוסייה, והתושבים משלמים את המחיר.

2. מחסור במבני ציבור ומוסדות חינוך

הסכמי הגג אמנם מקצים תקציבים למבני ציבור ומוסדות חינוך, אך בפועל, התקציבים הללו אינם מספיקים לבניית כל המבנים הנדרשים, ולעיתים קרובות ישנם פערי עיתוי – השכונות מאוכלסות לפני שהמבנים מוקמים. התוצאה: מחסור בגני ילדים, בתי ספר, מרכזים קהילתיים ומרפאות, מה שפוגע ברמת השירותים לתושבים ומוביל לתסכול ואכזבה.

בראש העין, למשל, נבנו אלפי יחידות דיור חדשות, אך בתי הספר והגנים לא הספיקו לקלוט את כל הילדים, והרשות המקומית נאלצה להפעיל פתרונות זמניים ולא מספקים.

3. איחורים משמעותיים בביצוע

למרות ההבטחות לזירוז תהליכי הבנייה, בפועל ישנם איחורים משמעותיים בביצוע הפרויקטים. הסיבות לכך מגוונות: חסמים בירוקרטיים, מחסור בעובדים, סכסוכים בין הרשויות למדינה, ובעיות תקציביות. התוצאה: הבטחות שאינן מתממשות, והמשך המשבר בשוק הדיור.

לפי נתוני משרד השיכון, רק כ-30% מיחידות הדיור שתוכננו במסגרת הסכמי הגג אכן נבנו עד כה, נתון שמדגיש את הפער בין ההבטחות למציאות.

4. פערי מימון ונטל על הרשויות המקומיות

אחת הבעיות החמורות ביותר בהסכמי הגג היא הנטל הכלכלי הכבד שהם מטילים על הרשויות המקומיות בטווח הארוך. בעוד שהמדינה מעבירה תקציבים לפיתוח ראשוני, האחריות לתחזוקה השוטפת של התשתיות ומבני הציבור נופלת על הרשות המקומית. במקרים רבים, ההכנסות מארנונה אינן מכסות את עלויות התחזוקה, מה שמוביל לגירעונות ולירידה ברמת השירותים.

חשוב לציין שעלות תחזוקת התשתיות גדלה משמעותית לאורך זמן, והיא יכולה להגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה עבור רשות מקומית. זוהי עלות שלא נלקחת בחשבון בתכנון המקורי של הסכמי הגג.

נקודת מבט מקצועית

מניתוח עומק שערכנו באתר ntoto77, עולה כי הסכמי הגג מבוססים על מודל כלכלי בעייתי שאינו בר-קיימא בטווח הארוך. הם מעודדים רשויות מקומיות לקחת על עצמן התחייבויות עתידיות שספק אם יוכלו לעמוד בהן, תוך התעלמות מהעלויות האמיתיות של פיתוח עירוני איכותי. האתגר הגדול ביותר הוא יצירת מודל מימוני שיבטיח יציבות כלכלית לרשויות גם 10-15 שנים לאחר חתימת ההסכם.

ההשפעה האמיתית על שוק הדיור

אחת ההבטחות המרכזיות של הסכמי הגג היא הגדלת היצע הדיור והורדת מחירי הדירות. אך האם הבטחה זו התממשה בפועל?

הגדלת ההיצע – האם זה באמת קורה?

למרות ההכרזות על בניית מאות אלפי יחידות דיור, בפועל קצב הבנייה נמוך בהרבה מהמתוכנן. מבדיקה שערכנו באתר ntoto77, עולה כי רק כשליש מיחידות הדיור המתוכננות בהסכמי הגג אכן נבנו עד כה. הסיבות לכך מגוונות:

  • עיכובים בהליכי תכנון ואישור
  • קשיים בשיווק קרקעות
  • מחסור בעובדים בענף הבנייה
  • סכסוכים בין הרשויות המקומיות למשרדי הממשלה
  • חוסר כדאיות כלכלית ליזמים באזורים מסוימים

יתרה מכך, ישנה התמקדות יתר בבנייה באזורי הביקוש במרכז הארץ, בעוד שהפריפריה זוכה לתשומת לב פחותה. מצב זה מחמיר את הפערים הכלכליים והחברתיים בין המרכז לפריפריה ומונע פתרון אמיתי למשבר הדיור.

מחירי הדיור – עלייה במקום ירידה

למרות הגידול מסוים בהיצע הדירות, מחירי הדיור המשיכו לעלות באופן משמעותי מאז תחילת יישום הסכמי הגג. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הדירות עלו בכ-50% בממוצע ארצי מאז 2014, כאשר באזורי הביקוש העלייה הייתה אף גבוהה יותר.

הסיבות לכך מורכבות ומגוונות:

  • קצב הגידול בביקוש לדיור עולה על קצב הגידול בהיצע
  • ריביות נמוכות שעודדו רכישת דירות להשקעה
  • עלייה בעלויות הבנייה ובמחירי הקרקע
  • ריכוזיות בענף הבנייה שמונעת תחרות אמיתית
  • היעדר פתרונות דיור מגוונים, כמו דיור להשכרה ארוכת טווח

מאמרים רבים בטורים ודעות באתר חדשות 77 – קרא עוד התריעו על כך שמדיניות הסכמי הגג אינה מספקת מענה אמיתי לבעיית יוקר הדיור, אך קולות אלה לא זכו לתשומת לב מספקת מצד מקבלי ההחלטות.

פגיעה באיכות החיים בערים

מעבר להשפעה על מחירי הדיור, הסכמי הגג משפיעים גם על איכות החיים בערים. הבנייה המואצת, ללא תכנון מספק של תשתיות ומרחבים ציבוריים, מובילה לצפיפות יתר, עומסי תנועה, זיהום אוויר ורעש, ופגיעה בשטחים פתוחים.

במקרים רבים, השכונות החדשות נבנות במתכונת של "שכונות שינה" – אזורי מגורים ללא תעסוקה, מסחר ופנאי בקרבת מקום. התוצאה היא תלות גבוהה ברכב פרטי, נסיעות ארוכות לעבודה, והיעדר "רוח מקום" וקהילתיות.

זוהי נקודה קריטית שכמעט אינה זוכה להתייחסות בדיון הציבורי על הסכמי הגג – האם הם יוצרים סביבות מגורים איכותיות וראויות, או שמא הם מקריבים את איכות החיים על מזבח הכמות?

קריטריון הבטחה בהסכמי הגג המציאות בשטח
היקף בנייה כ-280,000 יחידות דיור פחות מ-100,000 יחידות דיור בנויות בפועל
מחירי דיור ירידה משמעותית במחירים עלייה של כ-50% במחירי הדיור מאז תחילת התוכנית
תשתיות תחבורה פיתוח מקיף של תשתיות תחבורה עומסי תנועה כבדים וחוסר בתחבורה ציבורית יעילה
מוסדות חינוך וציבור בניית מספר מספק של מוסדות מחסור במוסדות חינוך ומבני ציבור
תמהיל חברתי יצירת שכונות מעורבות ומגוונות היעדר דיור בר השגה והדרה של אוכלוסיות חלשות
איכות תכנון תכנון עירוני איכותי ומתקדם תכנון סטנדרטי המדגיש כמות על פני איכות
יציבות כלכלית לרשויות תמיכה כלכלית ארוכת טווח נטל כלכלי כבד על הרשויות בטווח הארוך

מי מרוויח מהסכמי הגג?

שאלה מרכזית שיש לשאול היא: מי באמת מרוויח מהסכמי הגג? התשובה לשאלה זו מורכבת ומעלה תהיות לגבי המניעים האמיתיים מאחורי המדיניות הזו.

יזמים וקבלנים גדולים

המרוויחים הגדולים מהסכמי הגג הם ללא ספק היזמים והקבלנים הגדולים. הסכמי הגג מספקים להם ודאות תכנונית, הקלות בהליכי רישוי, ואפשרות לבנות בהיקפים גדולים. יתרה מכך, המימון הממשלתי לתשתיות מקטין את העלויות שלהם ומגדיל את הרווחיות.

בפועל, הסכמי הגג מחזקים את הריכוזיות בענף הבנייה, שכן רק חברות גדולות יכולות להתמודד עם פרויקטים בהיקפים כאלה. התוצאה היא פחות תחרות, פחות חדשנות, ופחות התחשבות בצרכי הלקוחות.

משקיעים ובעלי הון

משקיעים ובעלי הון מרוויחים גם הם מהסכמי הגג. הגידול המהיר בהיצע הדירות, בעיקר באזורי ביקוש, מספק להם הזדמנויות השקעה אטרקטיביות. במקרים רבים, דירות רבות בשכונות החדשות נרכשות על ידי משקיעים ולא על ידי זוגות צעירים או משפרי דיור.

התופעה הזו מחריפה את בעיית הנגישות לדיור עבור אוכלוסיות מוחלשות, שאינן יכולות להתחרות מול משקיעים בעלי יכולת פיננסית גבוהה יותר.

פוליטיקאים וראשי ערים

הסכמי הגג מספקים לפוליטיקאים ולראשי ערים "ניצחונות" נראים לעין – הכרזות על בניית אלפי יחידות דיור, מיליארדי שקלים שמושקעים בפיתוח, וסרטי גזירה בטקסים חגיגיים. כל אלה מתורגמים להון פוליטי ולכותרות בתקשורת.

עם זאת, הבעיות האמיתיות – כמו הנטל הכלכלי על הרשויות, הפגיעה באיכות החיים, והעלייה במחירי הדיור – נדחקות הצידה ואינן זוכות לתשומת לב מספקת.

מי מפסיד?

בצד המפסיד נמצאים בעיקר:

  • זוגות צעירים וחסרי דיור – שעדיין מתקשים לרכוש דירה בשל המחירים הגבוהים
  • תושבי השכונות הוותיקות – שסובלים מהזנחה ומהסטת משאבים לשכונות החדשות
  • אוכלוסיות מוחלשות – שאינן יכולות להרשות לעצמן את הדירות בשכונות החדשות
  • הדורות הבאים – שיירשו ערים מתוכננות באופן לקוי, עם תשתיות חסרות ועלויות תחזוקה גבוהות

מה הם הסכמי גג?

הסכמי גג הם הסכמים אסטרטגיים בין רשויות מקומיות למדינה המאפשרים בנייה מואצת של אלפי יחידות דיור. במסגרת ההסכמים, המדינה מתחייבת לממן תשתיות ציבוריות וחברתיות בשכונות החדשות, בעלות של מיליארדי שקלים, ואילו הרשות המקומית מתחייבת לקדם תכניות בנייה ולהסיר חסמים בירוקרטיים. ההסכמים נועדו להתמודד עם משבר הדיור בישראל, אך בפועל הם יוצרים בעיות חדשות ולא פותרים את הבעיות הקיימות. בישראל נחתמו עד כה הסכמי גג עם כ-35 רשויות מקומיות, עם התחייבות לבניית כ-280,000 יחידות דיור.

מה הבעיות העיקריות בהסכמי הגג הנוכחיים?

הבעיות העיקריות בהסכמי הגג כוללות תכנון לקוי של תשתיות תחבורה, המוביל לפקקים ולתלות ברכב פרטי; מחסור במבני ציבור ומוסדות חינוך, שאינם נבנים בקצב מספק ביחס לגידול באוכלוסייה; איחורים משמעותיים בביצוע, כאשר רק כשליש מיחידות הדיור המתוכננות אכן נבנו בפועל; פערי מימון שנופלים לבסוף על הרשויות המקומיות, היוצרים נטל כלכלי כבד בטווח הארוך; והיעדר שקיפות ציבורית בתהליך קבלת ההחלטות. בנוסף, ישנה התעלמות מהצורך בתמהיל חברתי מאוזן וחוסר התייחסות לדיור בר השגה, מה שמחריף את הפערים החברתיים-כלכליים.

האם הסכמי הגג באמת מורידים את מחירי הדיור?

למרות ההבטחות, הסכמי הגג לא הביאו להורדה משמעותית במחירי הדיור. למעשה, מאז תחילת יישום הסכמי הגג בשנת 2014, מחירי הדיור בישראל עלו בכ-50% בממוצע ארצי. הסיבות לכך מגוונות: קצב שיווק קרקעות איטי, התמקדות בבנייה במרכז הארץ בלבד, פיקוח לקוי על קבלנים, ואי-עמידה בלוחות זמנים. בנוסף, ההסכמים לא מתמודדים עם בעיות מבניות עמוקות יותר בשוק הנדל״ן הישראלי, כמו ריכוזיות בענף הבנייה, מחסור בעובדים מקצועיים, וביקוש גבוה לדירות להשקעה. לעומת זאת, אין כמעט התייחסות לפתרונות חלופיים כמו דיור להשכרה ארוכת טווח או דיור בר השגה.

מי מרוויח באמת מהסכמי הגג?

המרוויחים העיקריים מהסכמי הגג הם יזמים וקבלנים גדולים, שנהנים מוודאות תכנונית, הקלות בהליכי רישוי, ואפשרות לבנות בהיקפים גדולים; משקיעי נדל״ן וקרנות השקעה, שרוכשים דירות רבות בשכונות החדשות כהשקעה; ופוליטיקאים ברמה הארצית והמקומית, שיכולים להציג "הישגים" נראים לעין בתחום הדיור. לעומת זאת, התושבים החדשים והוותיקים לעיתים קרובות מוצאים את עצמם במצב של תשתיות חסרות, פקקי תנועה, ומחסור במוסדות חינוך וציבור. הרשויות המקומיות נושאות בנטל כלכלי כבד בטווח הארוך, כאשר עלויות התחזוקה של התשתיות והמבנים החדשים עולות על ההכנסות מארנונה.

מה הן החלופות האפשריות להסכמי הגג?

החלופות להסכמי הגג כוללות: תכנון עירוני מקיים המשלב התחדשות עירונית (פינוי-בינוי, תמ"א 38) עם בנייה חדשה, באופן שמאזן בין צרכי הפיתוח לבין איכות החיים; השקעה משמעותית בפריפריה ובתשתיות תחבורה ציבורית, שתאפשר פיזור אוכלוסייה מאוזן יותר; קידום פרויקטים של דיור בר השגה בשיטות מימון חדשניות, כמו קרקע בחכירה ארוכת טווח או מודלים של בעלות משותפת; שיתוף ציבור אמיתי בתכנון, שיבטיח התחשבות בצרכים האמיתיים של התושבים; והגדלת הפיקוח והשקיפות בתהליכי התכנון והביצוע. ישנם מודלים מוצלחים בעולם, כמו בווינה, קופנהגן וברצלונה, שישראל יכולה ללמוד מהם.

חלופות אפשריות – מה אפשר לעשות אחרת?

לאור הבעיות הרבות בהסכמי הגג, עולה השאלה: האם יש דרך אחרת? האם ניתן לפתור את משבר הדיור בישראל באופן אפקטיבי יותר, תוך שמירה על איכות החיים ועל יציבות כלכלית של הרשויות המקומיות?

תכנון עירוני מקיים

אחת החלופות המרכזיות היא אימוץ עקרונות של תכנון עירוני מקיים, המשלב בין התחדשות עירונית לבין בנייה חדשה. תכנון כזה מדגיש את החשיבות של:

  • עירוב שימושים – שילוב של מגורים, תעסוקה, מסחר ופנאי באותו אזור
  • נגישות לתחבורה ציבורית איכותית
  • מרחבים ציבוריים איכותיים ושטחים פתוחים
  • תמהיל חברתי מגוון ודיור בר השגה
  • בנייה ירוקה וחסכונית באנרגיה

ערים כמו וינה, קופנהגן וברצלונה מיישמות עקרונות אלה בהצלחה, ומצליחות ליצור סביבות מגורים איכותיות ונגישות לאוכלוסיות מגוונות.

התחדשות עירונית

במקום להתמקד בבנייה חדשה בשטחים פתוחים בשולי הערים, ניתן להשקיע יותר בהתחדשות עירונית – חידוש ושיפור של שכונות ותיקות, ציפוף עירוני מושכל, ושיפור התשתיות הקיימות. גישה זו מאפשרת ניצול יעיל יותר של הקרקע, שימור של קהילות קיימות, והקטנת הצורך בתשתיות חדשות.

פרויקטים מוצלחים של התחדשות עירונית בעולם מראים כי ניתן להגדיל משמעותית את היצע הדיור תוך שמירה על אופי המקום ועל איכות החיים.

פיזור אוכלוסייה ופיתוח הפריפריה

אחת הבעיות המרכזיות בשוק הדיור הישראלי היא הריכוז הגבוה של ביקוש באזור המרכז. פיתוח משמעותי של הפריפריה, תוך השקעה בתשתיות תחבורה, במוקדי תעסוקה ובשירותים ציבוריים, יכול לסייע בפיזור האוכלוסייה ובהקטנת הלחץ על אזור המרכז.

מדינות רבות בעולם מיישמות מדיניות של פיזור אוכלוסייה, תוך יצירת מוקדי משיכה חזקים בפריפריה. גישה זו דורשת השקעה משמעותית בטווח הקצר, אך מניבה תוצאות חיוביות בטווח הארוך.

גיוון בפתרונות דיור

במקום להתמקד רק בבנייה למכירה, ניתן לפתח מגוון רחב יותר של פתרונות דיור:

  • דיור להשכרה ארוכת טווח במחירים מפוקחים
  • דיור בר השגה לאוכלוסיות מוחלשות
  • דיור שיתופי וקואופרטיבי
  • מודלים מעורבים של בעלות וחכירה

גיוון כזה יכול לספק מענה לצרכים המגוונים של האוכלוסייה, ולהקטין את התלות בשוק הדיור למכירה.

שיתוף ציבור ושקיפות

אחד הלקחים החשובים מהסכמי הגג הוא החשיבות של שיתוף ציבור אמיתי בתהליכי תכנון. כאשר התושבים – הקיימים והעתידיים – משתתפים בתכנון, התוצאות טובות יותר ומותאמות יותר לצרכים האמיתיים.

יתרה מכך, שקיפות מלאה בתהליכי קבלת ההחלטות ובהקצאת המשאבים חיונית ליצירת אמון ציבורי ולהבטחת שימוש יעיל במשאבים.

סיכום

הסכמי הגג, שהוצגו לציבור כפתרון קסם למשבר הדיור, מסתירים מאחוריהם בעיות מבניות קשות שפוגעות בתושבים, ברשויות המקומיות ובאיכות החיים בערים. למרות ההבטחות הגדולות, הסכמי הגג לא הצליחו להוריד את מחירי הדיור ולא יצרו פתרון בר-קיימא למשבר הדיור.

אתר ntoto77 ממשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בתחום הדיור ולהביא לציבור את המידע המלא והמדויק, גם כאשר הוא לא תואם את הנרטיב הרשמי. אנו מאמינים כי רק באמצעות דיון ציבורי פתוח ומבוסס עובדות ניתן להגיע לפתרונות אמיתיים למשבר הדיור.

החלופות קיימות – תכנון עירוני מקיים, התחדשות עירונית, פיתוח הפריפריה, גיוון בפתרונות דיור, ושיתוף ציבור – אך הן דורשות שינוי תפיסתי ואומץ פוליטי. השאלה היא האם מקבלי ההחלטות יאמצו את השינוי הנדרש, או שימשיכו לדבוק בפתרונות שנכשלו.

הגיע הזמן לחשיבה מחודשת על מדיניות הדיור בישראל, חשיבה שתשים במרכז את האזרחים ואת איכות החיים, ולא את האינטרסים הכלכליים והפוליטיים הצרים. רק כך נוכל ליצור עתיד טוב יותר עבור כולנו.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Telegram

לוח עניינים

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
קטגוריות נוספות באתר
צור קשר

מעוניין לפרסם אצלנו? מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בתוך זמן קצר

Click to listen highlighted text!